Olaszország–Írország 2-0

Az utolsó, az íreknek már tét nélküli csoportmeccs kérdése az volt, hogy Írország megszerzi-e első pontjait, képes-e Trapattoni fölrázni a csapatát a két meccsen kapott hét gól után?

Mert ha nem, akkor nincs mese, Trapattoninak, hiába van 2014-ig szerződése, és bármennyire is szeretjük, mennie kell.

Trap végül fölrázta a csapatot az utolsó meccsre, sőt, a jelenlegi keretből a maximumot hozta ki. Nem kaptunk gólt a harmadik percben, csak a harmincötödikben. Nem szorultunk be kapunk elé hosszú percekig, sőt néha mi támadtuk le az olaszokat a saját kapujuk előtt. Nem volt eleve reménytelen, hogy gólt lőhetünk, sőt, már a 15. másodpercben megszerezhettük volna a vezetést.

Ezzel együtt ez kevés volt, nulla ponttal utazunk haza, miközben a torna előtt mást se hallottunk a szakvezetéstől, Trapattonit is beleértve: a játékosokat lelkesíti az 1992-es dán és a 2004-es görög Eb-győzelem, és az esélytelennek tartott Chelsea BL-győzelme.

Mi ez, ha nem kudarc?

Hivatalosan nincs ugyan kimondva, de három vereség után valószínűleg lőttek Trapattoni írországi karrierjének. Az ír szövetség állítólag már az utódját keresi, elemzések jelennek meg arról, hogy Capello vagy Redknapp vagy Roy Keane (brrrr) lenne-e jobb ír szövetségi kapitány.

A fiúkat most Duff vezette ki a pályára csapatkapitányként abból az alkalomból, hogy századik válogatottságát ünnepelte.

Az összeállítás? Már szót sem érdemel, hogy hiába kerestük a kezdők között a sokra hivatott Darron Gibsont, James McCleant és Shane Longot. Ugyanazok kezdtek, akik a magyarok és a horvátok ellen is, ugyanaz a 4-4-2, ugyanaz a kiismerhető szisztéma.

Írország iszonyúan figyelt, hogy a horvátok és a spanyolok elleni meccshez hasonlóan ne kapjunk gólt már az első percekben. A megelőzés legegyszerűbb eszköze a támadás volt, Doyle iramodott meg néhányszor, de pont olyan erőtlen és reménytelen volt, mint klubcsapata, a Premier League-ből simán kizuhant Wolves.

Az első félidő végefelé észrevétlenül kaptak lábra az olaszok, hirtelen azt vettük észre, hogy már csak Olaszország támad, sőt, tilitolizik a kapunk előtt, hol St Ledger vállában, hol Dunne lábában akad el a labda. A védelem kétségbeesett labdahajkurászása már-már a spanyolok elleni meccset idézte azzal a különbséggel, hogy többször volt szerencsénk. De aztán jött Cassano éppenhogygólt érő fejese.

Olyan volt az egész, mint amikor egy átlagos magyar válogatott játszik egy nála jóval erősebbel: mindent kiad magából, ami azonban egy tisztes vereségnél többre nem elég.

A második félidőben Trapattoni átállt 4-3-3-ra (a spanyolok ellen sok értelme nem lett volna), jött Long és Walters, gólt mégis mi kaptunk.

Érthetetlen volt, hogy Trapattoni – akár a 4-4-2 meghagyásával – miért nem rakta be a csapatba a csupa erő 22 éves szélsőt, McCleant. A horvátok ellen azzal érvelt, hogy nem akart rá túl nagy terhet rakni. Most mitől félt? Milyen teher lett volna rajta egy már kiesett csapat tagjaként 0-1-nél?

A végén a bíró kiállította szegény Andrewst, aki lefelé menet dührohamot kapott. Csúnya lett a vége, három meccs, egy rúgott gól, kilenc kapott, de nincs idő keseregni; két és fél hónap múlva kezdődnek a vébéselejtezők Németország, Svédország, Ausztria, Feröer-szigetek és Kazahsztán ellen. Nem lesz egyszerű, de meg lehet csinálni.

Trapattoni filozófiája, előítéletei, rögeszméi most már a fejlődés gátját jelentik. Jöjjön valaki új.

Shay Given – Richard Dunne, Sean St Ledger, Stephen Ward, John O'Shea – Keith Andrews, Damien Duff, Aiden McGeady (Shane Long, 65), Glenn Whelan – Kevin Doyle (Jonathan Walters, 76), Robbie Keane (Simon Cox, 86)

7 komment

Címkék: olaszország kapitánykérdés poznan eb 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr154597139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andresh 2012.06.19. 01:16:15

Trapattoni-nak mennie kell? Ja, Capello-nak is, Mourinho-nak is a Chelsea-tol, Benitez-nek a Liverpool-tol.. Na, ja! Mit vartal??? Mint a magyar valogatott? Hagyjad mar a hulyeseget! Jussunk be, essunk ki ugyanigy! Trapattoni eljuttatta ezt a valogatottat legalabb idaig. Na, akkor ki legyen Trapattoni helyett??!

dr. Ez is csak egy nick 2012.06.19. 02:31:23

@Andresh:
Jaj, mit vársz tőle?
Indexes sajtósegédmunkás...

Hódos Hajnalka 2012.06.19. 08:31:17

@dr. Ez is csak egy nick: tudod, az, hogy körbejárod az indexet nap mint nap és a kommentelhető cikkekbe mindenhova beírod az indexes újságírókról - illetve az általad indexes újságíróknak vélt bloggerekről - a nem túl hízelgő véleményedet, egy ideig még szórakoztató is.
mostanra azonban kezd kínossá válni, szóval próbáld meg feldolgozni a kudarcodat, hogy áltiskolában kibasztak az újságíró nyári táborból (ill. azt, nem vettek fel kazah tudosítónak a Magyar Nemzethez) és ha sikerült, nagyon fogunk neki örülni.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2012.06.19. 09:40:55

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon: nemár, a kazah résznél majdnem a laptopra köptem a kávémat:)

Amúgy talán tegnap játszottak legjobban a fiúk, pont az olaszok ellen. Sikerült többször is beszorítani őket, de nagyon hiányzott egy befejező csatár. Valahogy még a legjobb kontrákat, amikor létszámfölényben voltak, is sikerült elszúrni. Pedig néha nagyon látszott, hogy még az írek között is van gyorsabb, mint az olasz védők...

Érzésem szerint egyébként a bíró veszett szarul vezette a meccset, osztotta mindkét felet, és - sajnos - remekül felült a primadonnáskodásnak. Remélem, soha többet nem kap meccset. Vagy csak ott, ahol az ilyen bírót megeszi a két csapat a meccs után...:)

Hódos Hajnalka 2012.06.19. 09:52:06

@Vészmadár: igazi, vérbeli nyögvenyelős olasz focit láthattunk, mint a régi szép időkben. az olaszok amúgy sem tudnak mit kezdeni az angol stílusú játékkal, ez tegnap szépen látszott is. ami igazán aggodalomra ad okot - ha olasz részről nézem - az, ahogy balotellinek az előző meccseken se, cassanonak se jött össze semmi, nem véletlenül cserélték le, di natale mintha a pályán se lett volna, valahogy nem megy a csatároknak. hogy chiellini sérülése mennyire súlyos, most találgatják, nem örülnék neki, ha kidőlne, mert alap ember a csapatban. látszott a tanácstalanság, nem tudtak az ír védelemmel mit kezdeni, az meg nem taktika, hogy "majd a pirlo megoldja valahogy", ennek a szegény embernek az eb végére a bele fog lógni, még akkor is, ha de rossinak meglepően jól fekszik ez a poszt. végig benne volt a meccsben, hogy az írek egyenlítenek. ha nem munkál bennük ennyire az elkeseredett düh - ami a második félidő második felében látszott leginkább, főleg a bírói döntések nyomán jött ki rajtuk - még ki is kaphattunk volna. nagy szerencsénk volt, hogy a hülyegyereket becserélték, az a mozdulat gyönyörű volt tőle, le a kalappal. a bírót kettesre osztályozom, a kommentátort kettes alára, végül is, csak bement dolgozni, ezért jár neki a két pont. prandelli is elismerte, hogy szenvedett, kínlódott a csapat. hát láttuk, köszönjük.

Hódos Hajnalka 2012.06.19. 09:55:31

kommentátortól a kedvenc megszólalásom tegnap: "a másik meccsen is a 30. percben járnak".
nebazdmá, aszittem, azt egy párhuzamos univerzumban játsszák és ott már holnap van!

Styxx 2012.06.20. 21:50:33

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon:
Nem, mint ha a Feleségverő & CO-t akarnám védeni, de mondjuk ez vonatkozhat arra is, hogy 1-2 perc különbséggel is kezdődhetnek a meccsek.
süti beállítások módosítása