Múlik a sokk, már tudunk nevetni, és egyre sűrűbben gondolunk a csütörtöki ír–spanyolra. Öszeszorul ugyan a gyomrunk, különösen miután elolvastuk az egykori evertonos ír válogatott Lee Carsley elemzését a meccsről, amit valahogy úgy fejezett be, hogy korábban arról voltunk híresek, hogy a nagy tornákon mindig emelt fővel járhattunk. Ezt most veszély fenyegeti, ezért mindent meg kell tenni, hogy a spanyolok ellen valami fantasztiksuat nyújtsunk.

Magyarán, bár nem szeretem a nagy szavakat, önbecsülésünk a tét.

*

Trapattoni az elmúlt 24 órában telenyilatkozta az ír sajtót. A legérdekesebb megnyilvánulásai a következők voltak:

A spanyol csatárokról "Nem foglalkozom azzal, hogy a spanyolok Torresszel vagy nélküle állnak-e fel, mellette lesz-e Llorente vagy sem, ez nem a mi dolgunk, ez Vicente [del Bosque, a spanyol szövetségi kapitány] dolga." Trapattoni ezt egy nagyon-nagyon hosszú monológ után mondta, ami arról szólt, hogy mit csinálunk, ha Torres mellett Llorente is játszik.

A spanyolok elleni felállásról Régóta napirenden van a középpálya megerősítése, a magyarok elleni meccs óta mindenképpen. Ehhez le kellene mondani a 4-4-2-ről és átállni 4-5-1-re. Trapattoni most végre úgy néz ki, hogy lekapja a kezdőből Doyle-t, a régóta formán kívüli csatárt, és beállítja helyette a horvátok ellen csereként szóhoz jutó Jonathan Walterst. Walters ugyan csatárnak van jelölve az Eb-keretbe, de tud ő középpályán is játszani, ahogy teszi azt közmegelégedésre a Stoke-ban. A feladat betöltésére Simon Coxot (WBA) is alkalmasnak tartja, az írek ellen ő is játszott, mégpedig, nagy megdöbbenésre, balszélsőt.

Miért nem játszott McClean? Az üstökösként a Sunderlandbe és az ír válogatottba (főleg a Sunderlandbe) berobbanó csodabaleszélső bizonyára játszott volna a horvátok ellen, ha nem olyan nagyszerű játékos van a posztján, mint McGeady. A kapitány az egyik legtöbb kritikát azért kapta, hogy McGeadyt nem McCleanra, hanem Coxra cserélte, aki nem is balszélső. Trap most azt mondta erről, hogy nem akarta a felelősség súlyát a vállára tenni, nehogy összeroppanjon alatta.

A túlzott védekezést felhánytorgató kritikákról A Juventusnál négy csatára volt, Platini, Boniek, Rossi és Bettega, mégis mindig azt mondták, hogy védekező edző, pedig sok-sok gólt lőtt a csapata. A történelem ismétli önmagát. Hiába játszik a válogatottban McGeady, Duff, Keane, Doyle, mégis azt mondják róla, hogy túlzottan védekezik. [Bárcsak túlzottan védekeztünk volna a horvátok ellen, akkor nem kaptunk volna három gólt.] A kapitány a kisebb kifakadását azzal zárta, nem tudja, hány támadó szellemű játékost kellene még beállítania a csapatba, hogy azt mondják rá, támadó szellemű edző.

A horvátok elleni meccsről Kettőt aludva a 3-1-es vereségre azt mondja: lelkileg nehéz helyzetbe került a csapat a harmadik percben bekapott góltól. 14 veretlen meccs után, amiken összesen 3 gólt kaptunk, nehéz volt a játékosoknak feldolgozni a történteket.

*

A spanyolok és az olaszok ellen kulcsszerep vár a középhátvéd Richard Dunne-ra, a középhátvédre, aki élete válogatott meccsét tavaly játszotta Moszkvában, ahol szinte egymaga állította meg az orosz rohamokat. És hogy milyenek az orosz rohamok, arról a csehek elleni 4-1 után lehetnek fogalmaink. Kisebb riadalmat okozott, hogy a tegnapi edzést kihagyta (tavasszal hónapokra kidőlt, még Amerikában is volt gyógykezelésen az Aston Villa tulajdonosának NFL-csapatánál), de ma már edzett, mint ahogy mindenki más is a válogatottnál.

*

irbusz.jpg32 ezer ír drukkert várnak a csütörtöki gdanski ír–spanyolra. És egy újabb érdekes adat. Az 1994-es vébé óta a legtöbben, 1,23 millióan nézték az ír válogatott vasárnapi mérkőzését a 4,5 milliós Írországban.

*

"A tizenegy pályára lépő ír játékos lelkileg nem volt elég erős. Ez nem egy jó csapat." Ezt a kapus Shay Given apja nyilatkozta fia vasárnapi meccse után. Mit mondhatnak azok a drukkerek, akik egyik játékosnak sem a rokonai?

*

És a végére egy szép ír siker. Az ír blog is szerepelt az Index Eb-magazinjában, mint az első fordulóban az egyik legnagyobbat szopó Eb-csapat.

Szólj hozzá!

Címkék: juventus spanyolország horvátország shay given richard dunne kevin doyle giovanni trapattoni james mcclean jonathan walters lee carsley

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr74583648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása