Trapattoni mester rátett egy lapáttal a kiesés után. Hiába jósoltuk a horvátok elleni vereségünk után, hogy még egyszer ugyanaz a tizenegy ember egyszerre nem lesz már pályán az ír válogatottban, most kiderült, hogy mégis.

Given (Aston Villa) – O'Shea (Sunderland), Dunne (Aston Villa), St Ledger (Leicester City), Ward (Wolves) – Duff (Fulham) - capt, Andrews (West Brom), Whelan (Stoke City), McGeady (Spartak Moscow) – Keane (LA Galaxy), Doyle (Wolves).

A magyarok és a horvátok elleni meccs után újra egytől egyig Trapattoni szerelmei a pályán. A kezdőben amúgy a spanyolok ellen is csak annyi volt a változás, hogy – amúgy teljesen értelmetlenül – Coxot játszatta Doyle helyett. Mi azért ennél gyökeresebb változást is el tudtunk képzelni.

Most vagy az van, hogy a keret maradékát kutyaütők alkotják, vagy Trapattoninak szegényes a fantáziája. Szerintünk ez is, meg az is.

Amúgy Roy Keane is el tudna képzelni más csapatot, ő most már sportot űz abból, hogy mindig más legyen a véleménye, mint a többségnek, de különösen Trapattoninak. És most már kezdjük nagyon unni az ír Détárit. A valaha volt legjobb ír focista előbb beleverte a csúfot a The Fields of Athenrybe, és azokba a focistákba, akik ahelyett, hogy szégyellnék magukat a 0-4 miatt, a döbbenetes erővel éneklő közönséget méltatják. A legújabb beszólása szerint pedig Trapattoninak az egész csapatot le kéne cserélnie a 0-4 után, és a keret maradékával kéne kiállni. Keane csak azt felejti el, hogy a keret maradéka, leszámítva három-négy embert, komolyabb feladatra alkalmatlan.

Trapattoni erre mondta azt, és ebben alighanem igaza is van, hogy egy ilyen kiélezett csoportban éppen a honfitársait, az olaszokat hozná kedvező helyzetbe a csapata lecserélésével, mivel így borítékolható lenne a sima, három, négy gólos olasz győzelem. (Ne legyen igazunk, de félő, hogy amúgy is.) "Mit mondanak akkor a spanyolok és a horvátok?" – tette fel Trap a költői kérdést. Egy szövetségi kapitány feladata szerinte az, hogy a mindenkori legerősebb csapatot küldje pályára. És azt is mondta, hogy Keane szart sem nyert még, amiben igaza van, hiszen eddig a Sunderlandből és az Ipswichből rúgták ki.

A meccs két dolog miatt már biztos emlékezetes lesz: egyrészt Damien Duff most ünnepli századik válogatottságát, és ebből az alkalomból erre az egy meccsre Keane átadja neki a csapatkapitányi karszalagot. (Képünkön, jobbra Duff, balra Keane.) Ezzel belép a klubba, aminek a mostaniak közül Shay Given (124-szeres válogatott) és Robbie Keane (119) is a tagja, a régiek közül pedig Kevin Kilbane (110) és Steve Staunton (102). (Mindeközben Magyarország egyedül Bozsik érte el a százat, de ennek történelmi okai vannak, ha nem lett volna 1956, nyilván sokkal többen lennének.)

Másrészt tizennyolc éve, éppen az olaszok elleni győztes világbajnoki nyitómeccsünk idején mészároltak le az észak-írországi Loughinisland egyik kocsmájában hat tévénéző drukkert. Az UEFA még májusban engedélyezte, hogy az írek fekete karszalaggal játsszák le a meccset.

És most egy kicsit az olasz–ír történelemről is. Amellett, hogy a mai napon az írországi olasz pizzériák kedvezményekkel kedveskednek vendégeiknek, Trapattoninak ez már a negyedik meccse honfitársai ellen, mérlege pozitív. A legutóbbi barátságos meccsen, tavaly júniusban a belgiumi Liege-ben Andrews és Cox góljaival 2-0-ra vertük az olaszokat, méghozzá tartalékos felállásban. Az akkori kezdőből mindössze St Ledger, Ward és Andrews lép ma pályára, az olaszok közül pedig Chiellini, Pirlo, de Rossi és Marchisio.

Az olaszokkal a 2010-es vb selejtezőiben is találkoztunk már, akkor is Trapattoni volt már a kapitányunk. A bari 1-1 után Dublinban 2-2 volt ide, és a csoport második helyén végeztünk hat ponttal lemaradva a csoportgyőztes Olaszország mögött.

A mai meccsen az önbecsülésünk és a harmadik hely a tét. És alighanem az ír szövetséghez a 2014-es vb-ig szerződött Trapattoni állása is, de erről majd később.

2 komment

Címkék: olaszország roy keane giovanni trapattoni

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr644596271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Styxx 2012.06.18. 17:11:22

Roy Keane tipikusan az az eset, mint Maradona meg (ti kezdtétek felhozni, de mélységesen egyetértek)Détári. Az Úr istenadta játékostálentummal áldotta meg, de az még nem jelenti azt, hogy edzőként is akkora tehetségek lennének, a kibicnek meg ugye semmi se drága. Roy barátunknak egyébként gyűlt már meg aktív focistaként szövetségi kapitánnyal is a baja, aki jól haza is zavarta. Egyre jobban értem, hogy miért.
Szerintem egy edzőt, hacsak nem akkora a pofája az illetőnek, mint Mourinhonak, nem illik egy egykori sztárnak addig habzó szájjal fikázni, amíg nem ér véget egy torna.

szanalmas 2012.06.18. 20:09:05

@Styxx:

"Népszerű nóta a "fuck you Roy Keane", ami úgy szól, "you were a hero, now you're shit", vagyis hős voltál, szar lettél."

Ezek az írek tényleg jó fejek!
süti beállítások módosítása