Magyarország–Írország 0-0

Alaposan bőrig áztunk a hétfő esti magyar–íren, de megérte. Volt egy szektornyi ír drukker is (azt hittem, többen lesznek), és a magyarok között is elszórva, volt rengeteg busszal Pestre szállított vidéki kis gyerekfocista (jó sok felnőtt kísérővel), volt Vesszen Trianonozás is. (Mi lesz a románok elleni vb-selejtezőn?)

Az írek olyanok voltak, mint képzeltem, leszámítva azt, hogy élőben Dunne egy szaladgáló hegynek látszik, Cox olyan mokány, mint Bácsi Sanyi fénykorában (és nem is sokkal ügyesebb nála), McGeady és Keane meg látványosan nem értik meg egymást a pályán, és ezt egymás előtt nem is rejtik véka alá, legalábbis ezen a meccsen.

Szabályos tudósítást nyomni nincs sok értelme, aki akarta láthatta, illetve olvashatott róla. Elemezzük hát a látottakat ír szempontból. Ehhez hívjuk segítségül vasárnapi posztunkat: Mi a tétje a magyar–írnek? – tettük fel a kérdést.

1. Őrizni a veretlenséget

Kipipálva. Érdekes, hogy bárkivel beszéltem a meccs esélyeiről (ez összesen két ember, az 1-1-et tippelő apám és a 2-2-t tippelő fiam) mindenki eltalálta a döntetlent. 2011. március 29., az Uruguay elleni hazai barátságos meccs óta (2-3) senki sem tudott minket legyőzni, az egyik leggyakoribb eredmény pont a 0-0 volt, ráadásul sorrendben a horvátok, a szlovákok és az oroszok ellen. Az más kérdés, hogyha az utolsó utáni percben Németh Krisztián nem kapkodja el Szabics zseniális passzát, akkor oda a veretlenség, és ez ki tudja, milyen hatással lett volna a fiúkra Lengyelországban. (Mellesleg Németh élete első felnőtt bajnoki meccsét élőben láttam apámmal valamikor 2005 telének végén, az ő góljával nyert a REAC 1-0-ra az MTK ellen. az MTK a REAC ellen.)

2. Ápolni Stephen Hunt lelkét

Kipipálva. A kilenc nappal ezelőtti, bosnyákok elleni meccsen nem játszott a McClean feltalálásával még inkább háttérbe szorult szélső, ami kisebb sértődésre adott okot nála. Trapattoni most okosan beállította fél órára. (Az öreg Duff azért sokkal jobb nála, de egy hosszú tornán nagy szükség lehet rá, ráadásul lobogó hajáról könnyen felismerni a sok rövid hajú ír között.)

3. Folytatni a McClean-sztorit

Ez nem jött össze, és a legjobban ezt bántam a hétfői meccsen. Ő lehet ugyanis az Eb egyik nagy felfedezettje. Mindössze két válogatottságon van túl, mégis óriási őrület kíséri a pályafutását. Egy éve még a sehol sem jegyzett ír ligában játszott, majd leigazolta őt a Sunderland, de ott is csak decemberben kezdett el játszani, azóta viszont kihagyhatatlan. A szinte végig a pálya szélén álló, egyszer a pályáról kipattanó labdát az ír közönség ovációja közepette megjátszó Trapattoni végig a pályán hagyta McGeadyt, akinek viszont biztos jó érzés volt a bizalomnak eme megnyilvánulása.

4. Eltemetni a Foley-botrányt

Trapattoni hetekkel a 23-as keret kihirdetése után kipöckölte belőle Foleyt, és behívta a helyére McShane-t, mondván, Foley nem tud középső védőt játszani, ha szükség lenne rá. Foley megsértődött, volt egy kis zsörtölődés. Egy meccsből nehéz megítélni, de nem láttuk különösebb nyomát az incidensnek.

5. Játékba hozni Shay Givent

A 36 éves kapus térdsérüléssel bajlódott, ami azért nagy baj, mert a két tartalék, Westwood és Forde is klubjaik, a Sunderland és a Millwall cserepadján ücsörögte végig a tavaszt. Most egy félidőt kapott, azért csak ennyit, nehogy újra megsérüljön, magabiztos volt, bravúrt is bemutatott. Csakúgy, mint cseréje Westwood, aki szintén mutatott be bravúrokat, és nem látszott rajta, hogy a Sunderlandben tavaly december óta nem lépett pályára.

6. Begyakorolni a 4-5-1-et

Most nem jött be Long, a bosnyákok elleni gólszerző, aki egyetlen csatárként képes lekötni az ellenfél védelmét. A válogatott végig 4-4-2-ben szerepelt, a Keane–Doyle-csatárpárossal az első félidőben, ami a második félidőben fokozatosan Walters–Cox kettőssé alakult. Ez utóbbiak sok vizet nem zavartak. (Figyelmeztető jel, hogy Írország a három idei meccsén 2 gólt szerzett mindössze, mindkettőt cserecsatár szerezte, az egyiket Cox a csehek, másikat Long a bosnyákok ellen. Amúgy mindketten a WBA játékosai, de együtt klubjaikban is a legritkábban lépnek pályára.

A felhőszakadást leszámítva remek este volt, jöhet az Eb, amit több harcos 0-0-val, és néhány apró 1-0-ával is meg lehet nyerni.

Shay Given (Aston Villa) – John O'Shea (Sunderland), Richard Dunne (Aston Villa), Sean St Ledger (Leicester City), Stephen Ward (Wolves) – Damien Duff (Fulham), Glenn Whelan (Stoke City), Keith Andrews (West Brom), Aiden McGeady (Spartak Moscow) – Robbie Keane (LA Galaxy), Kevin Doyle (Wolves).

Cserék: Jon Walters (Stoke City) Doyle helyett a 46.; Keiren Westwood (Sunderland) Given helyett a 46.; Simon Cox (West Brom) Keane helyett a 60.; Stephen Hunt (Wolves) Duff helyett a 63.; Darren Gibson (Everton) Andrews helyett a 65.; Paul Green Whelan helyett a 84. percben.

18 komment

Címkék: magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr204566027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekestobbsegg 2012.06.05. 05:48:34

Mi mást is mondhatnék: "Vesszen Trianon!"

okoskodo.peti 2012.06.05. 07:40:07

Ír vállogatott teljesítménye tipikus magyar szemmel elemezve. Azért, ha valaki az íreknek szurkol, akkor szorítson, hogy náluk ezt másképp értékeljék.

Dr. NiChuck Norris sp. 2012.06.05. 08:40:35

Az első félidő elképzelés nélküli, csapkodó grundfoci volt mindkét fél részéről, a második félidő harmadáig a magyarok rákapcsoltak, jobbak voltak aztán szétestek, még Dzsurdzsák is eltűnt. Az ír tartalékok bizonyítani akartak, rákapcsoltak és nyomtak, a magyaroknak csak villanásai voltak, igaz, 1-2 nagyobb is volt köztük.
Aztán ezt is lefújták.)

Aegopolis2 2012.06.05. 09:03:13

Németh Krisztián öngólt vétett volna első felnőtt bajnokiján?!

Kivlov 2012.06.05. 09:13:34

végig jobbak voltunk, tényleg csak a gól hiányzott. kéne egy épkézláb csatár...

Da Real Knee Grow 2012.06.05. 09:32:37

nem mi bizonyítottuk be, hogy kint a helyünk az EB-n hanem az írek és a csehek bizonyították, hogy nekik semmi keresnivalójuk.
ÉLJEN A HOKI!!!

Lasombra 2012.06.05. 09:39:46

nem tudom, a mesterek milyen következtetéseket tudnak levonni egy ilyen meccsből.
pocsék időjárás, pocsék talaj, talán csak a magyarok voltak motiváltak (aztán mintha belőlünk is elszállt volna, csak a szurkolók tolták a csapatot), hatszáz csere, a vége felé már alig volt kohézió a csapatokban, nagyon esetleges volt a játék.

de legalább egy küzdelmes 0-0 lett. ami a magyar helyzeteket látva bosszantó, viszont az írek sem állnak annyira távol a szívemtől, így kiegyezek az eredménnyel. :)

@Kivlov: hja. egy jellemző mozzanat: a vége felé Szabics épp a mi szektorunk előtt kapott "szöktetést" a szélen, és azt néztem, hogy végig leszegett fejjel futott, egy fél sanda pillantást se vetve középre, hogy ki hol jön, vissza lehet-e tolni, be lehet-e ívelni, meg kell-e húzni, cselt kell-e csinálni, vagy úgy általában mi a péró zajlik a pályán, belerúgta az ír védőbe. majd elégedetten kocogott vissza, hogy ő megpróbálta.
ez annyira alibi foci, amikor az ötlet szikrája sem merül fel.
ezen talán már csak a fiatalok tudnak változtatni.

Kivlov 2012.06.05. 09:41:56

@Lasombra:
"ezen talán már csak a fiatalok tudnak változtatni. "
Hagyjuk már, ez a duma megy 20 éve...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.06.05. 09:42:01

Összegzést, ha magyar ír,
Pont ilyen egy magyar-ír.
;-)
A még ennél is mélyebb lírák helye:
fradyendre.blogspot.com/
:)

Kutchek (törölt) 2012.06.05. 09:56:34

"A felhőszakadást leszámítva remek este volt,"

Igazából, ha kb. két év múlva még emlékezni fogunk erre a meccsre az a felhőszakadás miatt lesz.

"jöhet az Eb, amit több harcos 0-0-val, és néhány apró 1-0-ával is meg lehet nyerni."

Ez tény, a görögöknek sikerült. Szar EB volt, szar meccsekkel....

Lasombra 2012.06.05. 10:08:54

@Kivlov: attól, hogy ez végül valóra válik-e vagy sem, még igaz.

vagy szerinted
a.) a 30+ évesen a válogatottba már kb csak levezetni járó öregek fogják megrázni maguk, és újat mutatni?
b.) ki sem kell menni már a pályára, mert úgysem fog soha semmi sem változni?

Kivlov 2012.06.05. 10:14:55

@Lasombra:
Az a baj, ezekre a "a 30+ évesen a válogatottba már kb csak levezetni járó öregekre" annó azt mondták, hogy no majd ha ők tapasztaltak lesznek, összeérnek. ehelyett lóf*sz van csak...

Cani 2012.06.05. 10:23:47

Írek jóarcok, jót söröztünk a meccs előtt velük a Gödörben! :) Továbbjutni azért nem biztos hogy sikerül nekik a csoportból...

tejcsokoládé (törölt) 2012.06.05. 10:24:46

ebből a meccsből egyetlen dologra lehet emlékezni, a zuhira. mondjuk az nem volt kellemes, legalábbis 2 órát végigülni-állni vizes gatyában, vizes háttal, nekem nem volt akkora élmény.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2012.06.05. 10:51:01

Mi az, hogy Németh góljával nyert a REAC az MTK ellen??? Németh az MTK-ban játszott,és az MTK nyert a REAC ellen!

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2012.06.05. 10:52:42

"...Cox olyan mokány, mint Bácsi Sanyi fénykorában (és nem is sokkal ügyesebb nála)..."

Ha láttad volna B.Sanyit játszani, ilyet nem írtál volna le. Sanyi kövér volt meg minden, de nála technikásabb játékost nem sokat láttam. Pedig sem Újpest drukker, sem 20 éves nem vagyok...

kovacsattis 2012.06.05. 13:04:21

@eMTé: Egyetértek veled. Pedig én Újpest drukker vagyok! ;)
süti beállítások módosítása