Ki mondta, hogy számmisztika nem létezik? 1994. június 18-án az ír válogatott Olaszország ellen játszott az amerikai vébén, és nyert 1-0-ra.

Tizennyolc évvel később a lengyel–ukrán Eb-n megint az olaszok ellen játszunk (és nyerünk 1-0-ra).

Az UEFA most engedélyezte, hogy az írek azt a meccset fekete karszalaggal játsszák le. És hogy miért? Szörnyű tragédia színhelye volt egy észak-írországi, tehát az Egyesült Királysághoz tartozó Loughinisland egyik kocsmája, a Heights volt.

A protestáns terroristák a kocsmában a tévé előtt drukkoló ír katolikusokra nyitottak tüzet, akik közül hat ember meghalt, öten megsérültek. A legfiatalabb áldozat a 34 éves Adrian Rogan volt, a legidősebb a 87 éves Barney Green.

A merénylet utáni hónapokban 16 embert vettek őrizetbe, sőt, még 2006-ban és 2008-ban is többen kerültek börtönbe a loughinislani mészárlás miatt, de ügyük a vádemelésig nem jutott el.

Az ír válogatott ezen a vébén a 16 között esett ki (Hollandia, 0-2), a sokat kritizált Arrigo Sacchi csapata pedig a döntőben 11-esekkel kapott ki Brazíliától.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem olaszország 1994 loughinislandi mészárlás ír olasz fekete karszalag

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr134521950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása