Írország—Bosznia-Hercegovina 1-0 (0-0)

Kisebb-nagyobb sérülések miatt alaposan felforgatott válogatott kezdett a Bosznia elleni dublini, az Eb előtti utolsóelőtti felkészülési mérkőzésen.

Írország: Keiren Westwood (Sunderland); Paul McShane Crystal Palace), Richard Dunne (Aston Villa), Darren O'Dea (Leeds Utd), Stephen Ward (Wolves); Damien Duff (Fulham), Glenn Whelan (Stoke City), Darron Gibson (Everton), James McClean (Sunderland); Robbie Keane (LA Galaxy), Kevin Doyle (Wolves).

Cserék: Aiden McGeady (Spartak Moscow) Duff helyett a 46., Keith Andrews (West Brom) Whelan helyett a 46, Shane Long (West Brom) Keane helyett a 62, John Walters (Stoke City) Doyle helyett a 62, Sean St. Ledger (Leicester City) Dunne helyett a 70, Stephen Kelly (Fulham) McShane helyett a 78. percben.

A kapuból hiányzott Given, a védelemből O'Shea, St Ledger, a középpályáról Andrews. Most először kezdett, és játszotta is végig a meccset az egykori észak-ír utánpótlás-válogatott, a Sunderlandbe is csak decemberben berobbant McClean, aki az Eb nagy felfedezettje lehet, és máris kiszorította a kezdőcsapatból a szpartakos McGeadyt. (A meccsen majd, sé az azt követő Trapattoni-nyilatkozatból kiderül, hogy ez korántsem biztos)

Nagy boszniai helyzettel kezdődött a meccs, a nézőtéren többen sikítoztak, ahogy elment a labda a kapunk előtt, de a gól szerencsére elmaradt.

Kezdtünk magunkhoz térni, Whelan esett el a 16-oson belül, Duff lövöldözött a 16-osról, McClean éles szögből, de az igazi pörgés a második félidőre maradt.

Jót tett Long és Walters beállítása (figyelem, a két állandó csatárpáros Keane és Doyle helyett álltak be!!!), innentől kezdve csak idő kérdése volt, mikor adja meg magát a bosnyák védelem.

A 48. percben McGeady kis híján első labdaérintésből gólt lőtt, de kapufa lett a vége, nem az utolsó ezen a délutánon. Jó 20 perccel később ugyanis McGeady beadását Walters az ötösről fejelte kapufára.

Mindegy, érett a gól, bár a kis szláv országok elleni dublini meccsek mostanában 0-0-ra szoktak végződni. 2011-ben legalábbis a horvátok és a szlovákok ellen is ez volt a végeredmény.

De nem most! A 78. percben megint McGeady adott be, jött Long, és az ötösről védhetetlenül fejelt a kapuba, 1-0. Február után, amikor Cox góljával a csehekkel 1-1-et játszottunk, megint egy WBA-játékos mentette meg a becsületünket.

A bosznia-hercegovinaiak megzavarodtak, a 80. percben még egyet lőhettünk volna, de Walters ziccerben hibázott, majd ugyanezt tette a 86. percben is. A hosszabbításban Long még egyet fejelhetett volna, de Begovic kapus hihetetlen mozdulattal védett. (És a lefújás előtt nem sokkal Bosznia egyenlíthetett volna, e ez ezúttal a sors igazságtalansága lett volna.)

Ír válogatott ilyen összeállításban még soha, de soha nem játszott, ehhez képest nem is a győzelem, hanem a támadójáték minősége a biztató. Különösen úgy, hogy a második sor, Long, Walters, McGeady remekeltek.

És a klubjában, a Sunderlandben mellőzött Westwood kapus önbizalmának is jót tett, hogy nem kapott gólt.

Trapattoni mester dicsérte a fiúkat a meccs után, jó felfogásban, kiváló mentális állapotban játszottak, bár elismerte, hogy Bosznia két gólt is lőhetett volna.

James McCleanról (hónapok óta ő a központi kérdés az ír focisajtóban) azt mondta, hogy különösen az első félidőben volt ellenállhatatlan, a másodikban elfáradt kissé, de akkor meg McGeady vitte hátán a csapatot. Trapattoninak föl van adva a lecke, milyen szélsőkkel kezdjen az Eb-n, azaz kit hagyjon ki a Duff, McGeady, McClean hármasból. Most azt mondta McGeadről, hogy az egyik legerősebb ír játékos, akinek jót tett, hogy elkerült egy idegen bajnokságba, az oroszba, ahol rendszeresen játszik, és emiatt hihetetlen magabiztos. (Magabiztosságára jellemző volt, ahogy az ír legenda, Roy Keane kritikáját utasította vissza a napokban.) Egyelőre ez a magabiztosság hiányzik a közönség kedvenc McCleanból.

Nem tudom, az Eb melyik résztvevője mondhatja el magáról azt, amit az írek: 2011. március 29. óta senki sem győzte le a válogatottat. Akkor Uruguay nyert Dublinban 3-2-re.

Egy biztos: június 4-én hétfőn Budapesten mi magyarok játszunk velünk, írekkel.

3 komment

Címkék: meccs bosznia hercegovina shane long

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr854548270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sTormy 2012.05.27. 07:41:51

Namost Keane és Doyle remek játékosok, de azért ők sem "két állandó csatárpáros", csak egy.

O'Murchadha 2012.05.27. 13:22:56

@sTormy: Háááát. A 12 Eb-selejtezőből 8-szor kezdők voltak, amikor nem, akkor meg valamelyikük sérülése vagy eltiltása miatt nem. Most kíváncsi leszek, mit lép Trapattoni, ki meri-e venni a kezdők közül Doyle-t.
süti beállítások módosítása