Brian Kerrnek rovata van az Irish Timesban, és ebben rendszeresen csapást mér Giovanni Trapattoni szövetségi kapitányra, aki az ütéseket jól állja, mivel semmi jel nem utal arra, hogy olvasna ír sajtót. Az alábbiakban megismerkedünk Kerr múltjával, és röviden ismertetjük legújabb, az ír Eb-keretet értékelő cikke főbb megállapításait.

Ritkaság az, amikor belátja egy tizenéves srác, aki a Shelbourne FC B csapatában játszik, hogy nincs sok tehetsége a futballhoz, ezért inkább edzőnek áll.

Brian Kerr ilyen srác volt, és 21 évesen már a leghíresebb ír klub, a Shamrock Rovers B csapatának volt az edzője. Ír klubcsapatoknál edzősködött, mígnem 1997-ben az ír utánpótlás válogatottak kapitányává nevezték ki.

Első melója az U20-as világbajnokság volt. Nagy meglepetésre három játékost is az ír ligából válogatott be (a ligát jól ismerte, hosszú éveket töltött a St. Patrick's Athleticnél), pedig a jórészt amatőrökből álló ligából válogatni U20-as szinten már nem szokás; addigra minden valamirevaló focista elhúz Angliába, esetleg Skóciába. A vébén mégis bronzérmet nyert Írország, a csapat sztárja a 2012-es Eb-csapat egyik szélsője, Damien Duff volt.

És jött a varázslatos 1998-as év, amikor a hozzá tartozó U16-os és U18-as csapat is Európa-bajnokságot nyert. Ír válogatott sem azelőtt, sem azóta nem nyert ilyen nagy trófeát. Olyan játékosok voltak ezeknek a válogatottaknak a tagjai, mint a mostani Eb-keretben is meghatározó játékosnak számító John O'Shea és Robbie Keane. (Nálunk Bicskei Bertalan nyert ifjúsági Eb-t 1984-ben, ilyen rangos trófeát azóta sem szerzett egyetlen magyar válogatott sem.)

2003-tól 2005-ig az ír nagyválogatottat vezette - sikertelenül. Az Eb-selejtezőkön az oroszok és a svájciak mögött csak harmadikok lettek, a vébéselejtezőkön viszont Franciaország, Svájc és Izrael mögött csak negyedikek, viszont ha az utolsó, dublini meccsen megverik Svájcot, akkor második helyre jöhettek volna fel, annyira szoros volt a csoport. A meccs végül 0-0 lett. Kerr 32 meccsen aratott 17 győzelme, 11 döntetlenje és 4 veresége ettől függetlenül nem rossz mérleg. Trapattoni mai keretéből ő válogatta be először a szpartakos (akkor Celtic) Aiden McGeadyt (képünkön), méghozzá 18 évesen, nehogy elhappolja a glasgow-i születésű, de ír felmenőkkel büszkélkedő fiút a Vogts vezette skót válogatott.

A sikertelen 2006-os vébéselejtezők után visszatért futballigazgatónak a St. Patrick's Athletichez, majd 2009-től 2011-ig a feröeri labdarúgó-válogatottat irányította.

Azt írja Kerr a minapi Irish Timesban, hogy Trapattoninak sokkal bátrabban kellett volna a fiatal játékosokhoz nyúlnia, még akkor is, ha a sikerrel megvívott Eb-selejtezőket nem velük küzdötte végig. Név szerint megemlíti a 23 éves Anthony Pilkingtont (Norwich), aki az írek közül a legtöbb gólt lőtte a 2011/12-es Premier League-ben, nyolcat, valamint a 20 éves Robert Bradyt, aki a Manchester United kölcsönjátékosaként a Hullban pallérozódik. Szerinte helyük lett volna az Eb-keretben.

Kitér a legújabb ír futballcsodára, James McCleanre, akiről unalomig sokat írtunk már blogunkon. Kerrt fiatal Damien Duffra emlékezteti, aki a Blackburn Roversben lett ismert játékos. Csakhogy McClean nemcsak a közönséget nyűgözi le, hanem erőteljes és magabiztos játékával az ellenfélből is két-három embert leköt. Trapattoni végül beválogatta őt a 23-as keretbe, de nem valószínű, hogy túl sokat játszik majd az Eb-n, pedig kellene. Milyen jól jött volna, mondja, ha a mai keret idősebb írjei közül O'Shea vagy Dunne játszhatott volna a 2002-es vébén, az utolsó világversenyen, ahová az írek kijutottak.

Kerr hiányol olyan stabil Premier League-játékosokat is a keretből, mint a 29 éves Wes Hoolahan (Norwich), a 24 éves Marc Wilson (Stoke) vagy a 33 éves Paddy Kenny (QPR), miközben jócskán vannak olyanok Trapattoni kiválasztottjai között, akik vagy nem játszanak klubjaikban, vagy csak a Championshipben van nekik hely. (Rossznyelvek szerint egyébként Trapattoni nincs tisztában azzal, ki mindenki ír a Premier League-ben.)

Kerr felteszi a kérdést: milyen gyakran látja Trapattoni az ír játékosokat a saját szemével? DVD-n vagy videón nem elég meccseket nézni, ott kell lenni a stadionban.

Azt is kifogásolja Kerr, hogy az Eb-keretből kimaradók közül többen az újságból vagy egy emailből tudták meg, hogy nem utazhatnak Lengyelországba. Leír egy esetet: a 2002-es U19-es Eb-keret kihirdetése előtt esett át élete egyik legnehezebb telefonbeszélgetésén: Glenn Whelannak kellett megmondania, hogy nem viszi magával Norvégiába, miközben a hollandok elleni play-off meccs hőse volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr194501161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása