A világtörténelem első Oroszországban játszó írje, egyben a Celtic legdrágábban eladott játékosa a 25 éves Aiden McGeady.

Több párhuzamot lehet vonni közte és Dzsudzsák Balázs között. Mindketten minőségi szélsők, mindketten egy olyan városba igazoltak, ahol korábban ír, illetve magyar játékos - ha minden igaz - még nem fordult meg (Dzsudzsák a Dinamo, McGeady a Szpartak játékosa), mindketten válogatottjuk legdrágább játékosai, és mindketten egy-egy gólpasszt adtak idén az orosz bajnokság felsőházi rájátszásában. McGeadyjé itt látható, az ő beadása után egyenlített a Szpartak:

Mielőtt eláruljuk, hogyan is lophatja magát Dzsudzsák a moszkvai drukkerek szívébe, tekintsük át röviden a legdrágább ír (kilencmillió euróér a transfermarkt.de adatai alapján, Dzsudzsák pont a dupláját) pályafutását.

Több ír válogatotthoz, így McCharthyhoz, Coxhoz vagy Lawrence-hez hasonlóan ő sem Írországban látta meg a napvilágot, sőt egy percig sem élt Írországban. Glasgow-ban született, és 13 évesen lett a Celtic játékosa. A skót iskolai válogatottban csak azok játszhatnak, akik iskolájuk csapatában is rendszeresen pályára lépnek. Az iskolacsapat és a Celtic meccsei azonban ütköztek, McGeady így nem lehetett iskolai válogatott.

Az írek nem voltak ilyen finnyásak, hamarosan megtalálták McGeady felmenői között a Gaeltachtból származó nagyszülőket, így szabad volt az út az ír utánpótlás-válogatottakhoz.

Még 18 sem volt, amikor megkörnyékezte Berti Vogts, akkori skót szövetségi kapitány,  McGeadyt gyorsan behívták hát a Jamaica ellen készülő ír keretbe, és pályára is lépett, ezzel eldőlt: a tősgyökeres glasgow-i srác ír válogatott lesz. Azóta 47-szer játszott a válogatottban, a legutóbbi Eb-selejtezőn valamennyi meccsen pályára lépett, ezt a bravúrt csak a stoke-os Glenn Whelan mondhatja el magáról.

A Celtic-kel jószerével mindent elért, amit el lehetett: háromszoros skót bajnok, kétszeres kupa- és ligakupa-győztes, csapatával kétszer is túljutott a BL csoportkörén.

2010 augusztusában szerződött a Szpartakhoz, bár Trapattoni, szerencsére alaptalanul, óvta a kalandtól, és fél idény után a liga második legjobb jobbszélsőjévé választották. Az idei mérlege még nem túl fényes, az első meccsen a 65. percben állt be, a másodikon a félidőben lecserélte edzője.

Igazi kulturális sokkot élt át Moszkvába költözésével, ami nem csoda, hiszen Glasgow vagy hússzor beleférne Moszkvába.

De nem is ez az érdekes, hanem az: mivel lopta magát az amúgy roppant kritikus Szpartak-ultrák szívébe? Nos, Oroszországban nem divat az apás szülés, még az elitklinikákon sem. Ezért, és egyéb előítéletek miatt, amiket most nem részletezek, de mindenki el tud képzelni, az ott élő külföldiek túlnyomó többsége inkább hazarepül szülni. Nem úgy McGeady barátnője, Claire, aki úgy döntött, hogy lányuk, Kai Moszkvában fog megszületni.

Tavaly ősszel meg is született, és az oroszok azóta egy kicsit McGeadyt is orosznak érzik.

1 komment

Címkék: celtic glasgow aiden mcgeady.szpartak moszkva

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr254314335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szines 2012.03.14. 15:49:26

O'Murchadha, irtam egy privat uzenetet, remelem megkaptad.
süti beállítások módosítása