Még mindig nem tértünk magunkhoz az írek kiesése miatt. És a felelősség igenis Trapattonit terheli, mi nem vagyunk olyan nagylelkűek, hogy pusztán a kijutás tényét díjazzuk. (Hogy mást ne mondjunk: milyen nagy dolog volt, amikor a magyar válogatott 1997-ben pótselejtezős helyen végzett, a jugoszlávok elleni 1-12 után viszont föl sem merült, hogy Csank Jánost meg kéne hagyni szövetségi kapitánynak.)

3 komment

Címkék: értékelés eb 2012 giovanni trapattoni vb selejtezők 2014

Olaszország–Írország 2-0

Az utolsó, az íreknek már tét nélküli csoportmeccs kérdése az volt, hogy Írország megszerzi-e első pontjait, képes-e Trapattoni fölrázni a csapatát a két meccsen kapott hét gól után?

7 komment

Címkék: olaszország kapitánykérdés poznan eb 2012

Trapattoni mester rátett egy lapáttal a kiesés után. Hiába jósoltuk a horvátok elleni vereségünk után, hogy még egyszer ugyanaz a tizenegy ember egyszerre nem lesz már pályán az ír válogatottban, most kiderült, hogy mégis.

2 komment

Címkék: olaszország roy keane giovanni trapattoni

Lehet, hogy a spanyolok jobban tudnak focizni, a mi drukkereinknek viszont – akik különben harmincezren vannak Lengyelországban, ezzel ők a legnagyobb vendégtábor – nincs párjuk a világon.

102 komment

Címkék: zene spanyolország drukker the field of athenry

Spanyolország–Írország kb. 4-0

Kiválasztasz egy csapatot a 16 közül, februárban elkezded őket követni, figyeled a rezdülésüket, Trapattoni taktikai repertoárjáról többet tudsz, mint a két gyereked összes dolgáról együttvéve, Given térdkalácsa jobban érdekel az anyádnál, dublini munkalehetőségeket böngészel a neten, hogy közelebb legyél Shane Longhoz, a magyar–íren döbbenten tapasztalod, hogy az élőben életedben először látott íreket felismered, a magyarok közül viszont többeket nem, és azon már meg sem lepődsz, hogy az íreknek drukkolsz Budapesten, a Puskás stadionban.

47 komment

Címkék: spanyolország tudósítás

Az rte.ie két tippet szokott megadni előzeteseiben az ír válogatott meccseire. Szívük szerint most 1-0-ás ír győzelemre tippelnek, ha az eszükre hallgatnak, akkor viszont 3-0 oda. A mi tippünk 0-0, méghozzá a rosszabbik fajtából, úgyhogy akinek kedves az élete, az alábbi elfoglaltságok közül választhat:

5 komment

Címkék: spanyolország 2002 giovanni trapattoni jonathan walters 2002-es világbajnokság

Ebben a posztban csupa nem fontos dologgal foglalkozunk egy kis lazításul az esti spanyol–ír előtt. Nyugi, lesz még rendes beharangozó is az esti meccsről, hogy mást ne mondjunk, előre közöljük a végeredményt.

Szólj hozzá!

Címkék: zene videó thaiföld mém drukker kevin kilbane eamon keegan

Az emberek embere: Keith Andrews

A franc se akart ezzel a rovattal bíbelődni a gyalázatos 1-3 után, de hosszas tépelődés, három álmatlanul eltöltött éjszaka után eldöntöttem: mégis megnevezek valakit, aki a horvátok elleni meccs legjobb írje volt.

Szólj hozzá!

Címkék: celtic wba charlton keith andrews

Múlik a sokk, már tudunk nevetni, és egyre sűrűbben gondolunk a csütörtöki ír–spanyolra. Öszeszorul ugyan a gyomrunk, különösen miután elolvastuk az egykori evertonos ír válogatott Lee Carsley elemzését a meccsről, amit valahogy úgy fejezett be, hogy korábban arról voltunk híresek, hogy a nagy tornákon mindig emelt fővel járhattunk. Ezt most veszély fenyegeti, ezért mindent meg kell tenni, hogy a spanyolok ellen valami fantasztiksuat nyújtsunk.

Magyarán, bár nem szeretem a nagy szavakat, önbecsülésünk a tét.

Szólj hozzá!

Címkék: juventus spanyolország horvátország shay given richard dunne kevin doyle giovanni trapattoni james mcclean jonathan walters lee carsley

A joe.ie a vébé előtt 50 nappal kezdte el hátulról előrefelé haladva közölni az ír focitörténelem ötven legnagyszerűbb pillanatát. Ezekben a válságos napokban különösen nagy szükségünk van az ilyen élményekre.

2 komment

Címkék: történelem ray houghton paul mcgrath euro 1988 fifa 1990 fifa 1994 pat bonner

Forgassuk még a kést magunkban, mi más a téma, mint a vasárnapi 1-3.

1 komment

Címkék: horvátország roy keane eb 2012 giovanni trapattoni keith andrews

Horvátország–Írország 3-1

Na, jól befürödtem a sovány 0-0-ás tippemmel, pedig most mit nem adnék érte, ha bejött volna.

Képzeljenek el egy csapatot, amelyik több mint 14 hónapja veretlen, és ez idő alatt összesen három gólt kap. És ugyanez a csapat egy meccs alatt kap hármat, és veszít 3-1-re. Ezek vagyunk mi, írek.

7 komment

Címkék: horvátország tudósítás eb 2012

A magyar–ír meccs óta minden magyar drukker állati nagy ír-szakértővé lépett elő. Többnyire lesajnálásokat kapok, mondván, örüljetek, hogy nem kaptatok ki, és ilyen teljesítménnyel simán kizúgtok a csoportkörben.

11 komment

Címkék: történelem horvátország beharangozó

Az ír csapat első számú problémájává nőheti ki magát a kapuskérdés. Adott egy korszakos jelentőségű kapuszseni, a 122-szeres válogatott Shay Given (Aston Villa), aki nélkül éppen annyira elképzelhetetlen a mostani ír válogatott, mint Bonner nélkül a húsz évvel korábbi. A 36 éves Given viszont megsérült a bajnokság végére, és nem védett a Bosznia-Hercegovina elleni felkészülési meccsen, és a magyarok elleni meccsen is csak egy félidőt kapott. (Igaz, talán a mezőny legjobbja volt, néhány ír lap nem átallott egyenesen 9-es osztályzatot adni neki a 10-es skálán.)

2 komment

Címkék: kapuskérdés shay given david forde keiren westwood paddy kenny darren randolph

Még mindig a budapesti meccs. McGeady fáradtságra panaszkodott, amit az olaszországi edzőtáborozás idézett elő. Amikor Trapattonit szembesítették a szpartakos szélső szavaival, tágra nyílt szemekkel nyilatkozott, miközben vérnyomása valahová az egekbe szökött. "Beszélnem kell McGeadyvel, mivel az edzések lazák voltak – mondta ironikusan az újságíróknak. Maguk – fordult az újságírókhoz – ott voltak a montecatini edzőtáborban. Láttak minden edzést. Az egy nyaralás volt, nem?" Trapattoni azt is elmondta, hogy ő olyan edző, aki soha nem hajtotta meg különösebben a játékosait.

5 komment

Címkék: roy keane drukker shay given giovanni trapattoni aiden mcgeady alan kelly

Írország a 18. maradt a FIFA hivatalos, Eb előtti utolsó világranglistáján. Az Eb-győzelem után vajon hányadik helyre nyomulunk előre?

5 komment

Címkék: fifa világranglista kevin doyle giovanni trapattoni

Az ír válogatott kedd óta Gdyíniában van, ahol a városi stadionban 12 ezer ember előtt tartották első nyilvános edzésüket. A csapat és a szurkolók hamar szívükbe zárták egymást. Előbbiek nem győztek autogramokat adni, utóbbiak kifeszítettek egy hatalmas, WELCOME TO GDYNIA feliratú ír zászlót.

Szólj hozzá!

Címkék: edzés gdynia

Az írek először az 1988-as Eb-n szerepeltek világversenyen, ahol hiába értek el egy győzelmet és egy döntetlen, továbbjutni nem tudtak csoportjukból.

1 komment

Címkék: történelem videó 1990 jack charlton eamon dunphy

Trapattoni meccs utáni sajtótájékoztatóján az ír újságírók azt akarták kihúzni a kapitányból, hogy csakugyan ez a csapat kezd-e majd vasárnap este Horvátország ellen az Eb-n, úgy, ahogy korábban ígérte. Trapattoni állta a rohamokat, egyben letagadta a korábbi nyilatkozatát az ír újságírók újabb és újabb kérdéseire válaszolva.

8 komment

Magyarország–Írország 0-0

Alaposan bőrig áztunk a hétfő esti magyar–íren, de megérte. Volt egy szektornyi ír drukker is (azt hittem, többen lesznek), és a magyarok között is elszórva, volt rengeteg busszal Pestre szállított vidéki kis gyerekfocista (jó sok felnőtt kísérővel), volt Vesszen Trianonozás is. (Mi lesz a románok elleni vb-selejtezőn?)

18 komment

Címkék: magyarország

Ilyen se volt még. Itt vannak az Eb-történet legszebb pillanatai legóból. Mi is szerepelünk benne, Houghton 1988-as góljával, amivel az ősi ellenfelet Angliát vertük meg 1-0-ra. Végül sokra nem mentünk vele, mert a szovjetek elleni 1-1 után Hollandia 1-0-ra legyőzött minket.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem lego 1988 ray houghton

Shay Given (Aston Villa) – John O'Shea (Sunderland), Sean St Ledger (Leicester City), Richard Dunne (Aston Villa), Stephen Ward (Wolves) – Aiden McGeady (Spartak Moscow), Glenn Whelan (Stoke City), Keith Andrews (West Bromwich Albion), Damien Duff (Fulham) – Kevin Doyle (Wolves), Robbie Keane (LA Galaxy).

Szólj hozzá!

Hétfőn este fél 9-kor aki csak tud, jöjjön a Puskás stadionba, ahol az írek az Eb előtti utolsó felkészülési meccsüket játsszák Magyarország ellen. Nem mintha külön mondani kellene ezt a csehek elleni pénteki győzelem után.

Összeszedtük néhány pontban, hogy a magyarok ellenfelének mire is kell figyelni a hétfőn, így talán még érdekesebb lesz nézni a meccset.

10 komment

Címkék: magyarország shay given james mcclean kevin foley stephen hunt

– Lát esélyt arra, hogy Magyarország vb-döntős lehet?

– Nem vagyok matematikus, nem számolgatok.

– Az ön ideiglenes kinevezése június 16-ával lejár. Ha felkérik, vállalja-e a kapitánykodást?

– Nem.

– Mihez kezd?

– Megvannak a terveim.

A fenti párbeszéd 1993. május 24-én zajlott le Puskás Ferenc, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és az MTI tudósítója között. Ezen a napon, vagyis öt nappal a dublini ír–magyar előtt még nem volt kerete a magyar válogatottnak. Erről Puskás ezt mondta: "Sok a bizonytalanság. Gondolkodom, kiket hívok be."

A vége egy olyan magyar diadal lett, amilyenből nem volt sok a 90-es években.

6 komment

Címkék: történelem magyarország 1993 puskás ferenc david oleary roy keane jack charlton phil babb phil hardy paul mcgrath

Az ír azon kevés európai bajnokságok közé tartozik, amelyik még mindig tavaszi–őszi rendszerben üzemel. És az is különös, hogy hiába Eb-résztvevő a válogatott, a bajnokság az Eb alatt sem zár be.

2 komment

Címkék: tipp ír premier league