Bele kell húznia Skóciának és Walesnek, ha csakugyan meg akarják rendezni a 2020-as foci-Eb-t, mivel a jelentkezőknek ma estig kell leadniuk a szándéknyilatkozatot.

Eddig csak Törökország, az örök vesztes jelezte a részvételi szándékát, a 2008-as Eb-ért a görögökkel közösen pályáztak, a 2012-esért és a 2016-osért már egyedül. Ez utóbbin rendkívül kiélezett versenyben, a végső körben 7-6-ra maradtak alul Franciaországgal szemben.

A 2020-as Eb rendezését nekik kellene megnyerni, nem vitás. Ráadásul Platini korábban arról beszélt, hogy a török pályázatot támogatja, hacsak nem nyeri el Isztambul a 2020-as olimpia rendezési jogát. A szintén a pályázat iránt érdeklődő, de a szándéknyilatkozatot még be nem adó Skócia és Wales harmadik országként állítólag Írországot is bevonná a rendezésbe. Az Independentnek a skót és a walesi szövetség nem erősítette meg, és nem is cáfolta a hírt.

2016-tól már 24 csapat vesz részt az Eb-ken, az ilyen létszámhoz pedig annyi nagy stadion kellene, ami irreálissá teszi a skót–walesi páros jelentkezését. Dublinnal kiegészülve viszont, úgy gondolják, lehet esély. Írország legnagyobb foci- (és rugby)stadionja amúgy az 51 700 fős, 2010-ben megnyílt dublini Aviva (itt volt 2011-ben a Porto-Braga EL-döntő, képünkön), ezt követi a szintén dublini RDS Arena (18 250 fős), harmadik pedig a 15 100 fős Thomond Park Limerickben.

A 2008-as Eb-t amúgy Írország és Skócia közösen rendezte volna meg, Törökország pedig Görögországgal pályázott. (Magyarország pedig egyedül.) Végül az osztrák–svájci pályázat nyert.

UPDATE: Délben az ír szövetség megerősítette: érdeklődnek a Skóciával és Wales-szel megrendezendő 2020-as Eb iránt. A törökök mellett, egyes jelentések szerint, Grúzia is egyedül pályázna.

2 komment

Címkék: pályázat stadion eb 2020

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr134509923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eastbay1 2012.05.15. 14:58:17

Az a baj, hogy a Thomond Parkot nem nagyon lehet már bővíteni a kapuk mögött (utca/lakópark). Az RDS-nek meg dózer, oszt egy új stadiont kellene oda felhúzni, csak minek?!
A Croke Parkot meg nem valószínű, hogy kölcsön fogja adni a GAA, bár pénz beszél...

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2012.05.17. 21:19:42

Szerintem a Croke Park simán részt vehetne benne, bár ez tényleg a GAA-n múlik. Amikor voltunk stadionbejáráson, külön hangsúlyozták, hogyan óvják ott a gyepet:)
süti beállítások módosítása