Kit választ Trapattoni? Hány Eb-jegyet adtak el eddig Írországban? Lehet-e apjához hasonló legenda a kis Irwinből? Mit keres az ír mez a kis Rooney-n? Hírek.

*

Trapattoni, az írek szövetségi kapitánya azon a napon született, amikor szűk ezerötszáz évvel korábban az írek védőszentje, Szent Patrik meghalt. A jeles alkalomból az olasz mestert Cusano Milanino-i otthonában kereste fel az Irish Daily Star munkatársa, és azt kérdezte tőle: Messit vagy C. Ronaldót látná-e szívesebben csapatában. Trapattoni Messit választotta, ezzel is bizonyítva szakértelmét.

*

Az ír focidrukkerek mai napig meghatározó élménye 1994-es vébé ír-olasz meccse. A New Jersey-i Giants stadion ír nemzeti színekbe borult, és a 75 338 fizető néző nagyobb része az ír nemzeti csapatért szorított. Az ír fociszövetség főtitkára valami hasonlót remél a mostani Eb-n is. A horvátok és olaszok elleni poznani meccsekre húszezer, a világ- és Európa-bajnok spanyolok elleni gdanski meccsre negyvenezer írt vár. Már most, hónapokkal az Eb kezdete előtt közel 10-10 ezer jegyet adtak el a három csoportmeccsre. Mindez annak fényében különösen megható, hogy egy mai hír szerint tovább tart az ír recesszió.

*

Denis Irwin az ír foci sok legendájának egyike, aki nem elég, hogy két vébén is szerepelt, a Manchester Uniteddel Bajnokok Ligáját és KEK-et nyert, benne van minden idők tíz legjobb ír játékosában, még korának egyik legjóképűbb focistája is volt. Pályafutásából most az 1986-os évre fókuszáljunk, amikor a Leeds Unitedtől az Oldham Athletichoz szerződött. 21 éves volt akkor. Fia, Liam Irwin most 19 éves, a Bolton tartalékcsapatában játszik, U19-es ír válogatott, és próbajátékon vett részt apja egykori csapatánál, a most League 1-es Oldhamnél. Nem tudni, hogy lesz-e valami a szerződésből, de érdemes felidézni: Denis Irwin négy éven keresztül játszott az Oldhamben, ahonnan 700 000 ezer fontért vitte el Alex Ferguson, megcsinálva ezzel élete egyik legnagyobb igazolását.

*

Sem Rooney, sem neje, Coleen nem tartozik a szellemóriások közé. Coleen azonban olyat tett, amire egy rendes ír nem mondhat mást, csak azt, hogy megérdemelte. Posztolt egy képet az ír nemzeti válogatott mezében pózoló gyermekükről, Kairól, ezzel kívánva boldog Szent Patrik napot, kiváltva ezzel úgy az angol, mint az ír kommentelők haragját. Tudni kell, hogy Wayne és Coleen is ír gyökerű, a legvérmesebb dublini drukkerek egyenesen árulásnak tartják, hogy Rooney az angol és nem az ír válogatottat választotta. Családja katolikus Celtic-drukker família (csakúgy, mint a skót helyett az ír válogatottat választó McGeadyjé), és mai napig meghatározó fociélménye, egyben első emléke bármilyen vébéről, amikor 1994-ben a fentebb beágyazott videón Ray Houghton az olaszok hálójába juttatja a labdát. Kai egy esetben jóvá teheti anyja vétkét, akivel valami probléma lehet, mert már Everton mezben is fotózta a gyereket: szóval, ha híres focista lesz, legalább olyan, mint az apja, és már nemcsak játszásiból veszi fel az ír mezt.

3 komment

Címkék: wayne rooney giovanni trapattoni kai rooney denis irwin liam irwin 1994 világbajnokság ray houghton

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr154334161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

☉ ☾ 2012.03.23. 10:22:01

Ami a foci körül folyik inkább masszív kollektív elmebajra hasonlít , nem szórakozásra.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.03.23. 10:40:25

Igaz az, hogy a walesiek azok az írek, akik nem tudtak úszni? :)

SimiTomi 2012.03.23. 10:54:01

Uhh, hogy drukkoltam akkor az íreknek!
süti beállítások módosítása