Ki ne emlékezne Jack Charltonra, aki nagy meglepetésre kivezette az 1988-as Európa-bajnokságra az ír válogatottat. Ez volt az írek első nagy nemzetközi focisikere. Ezen a videón Charlton vezetésével énekelnek a 88-as hősök.

Charlton napokon belül 77 éves lesz, és néhány hete kisebb balesetet szenvedett, leesett northumberlandi házának lépcsőjén. Az Irish Sun meglátogatta a legendát, aki immár önfeledten teázgatott, madarakat etetett, és a szívéhez mai napig közel álló ír válogatott esélyeit latolgatta. "Tudom, hogy nehéz csoportban vannak az írek - Horvátország, Spanyolország és Olaszország lesz az ellenfél -, de a válogatott képes lesz egy-két meglepetést okozni" - mondta.

Charlton szinte mindent elért a futballban: 1966-ban világbajnokságot nyert Angliával, játékosként kizárólag a Leedsben focizott, ahol klubrekordot jelentő, 773 meccsen lépett pályára, az írek kispadján tíz évig ült, egy Eb-n és két vébén is.

Amúgy az edzősködéstől 1996-ban visszavonult legenda mindössze három évvel idősebb a jelenlegi ír szövetségi kapitánynál, Giovanni Trapattoninál.

És egy újabb érdekes adat: 1951-től, mióta a mai formájában létezik Írországban a szövetségi kapitány intézménye (előtte bizottság vagy alkalmi edző állította össze a csapatot), mindössze három külföldi edző volt, Doug Livingstone (skót, 1951-53), Charlton és Trapattoni.

A kép forrása: Irish Sun

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem jack charlton

A bejegyzés trackback címe:

https://boysingreen.blog.hu/api/trackback/id/tr524470701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása